Charlie Charlie Challenge, het moderne glaasje draaien, spelen met vuur

Gisteren een gesprek met mijn schoolgaande kinderen gehad over een nieuw fenomeen wat momenteel hot is onder de jeugd, de zgn. Charlie Charlie Challenge. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, het is een eigentijdse variant van het glaasje draaien. Twee potloden op een vel papier met yes en no erop, dat is alles wat je nodig hebt om kwade geestelijke machten in dienst van satan uit te nodigen en te raadplegen.  Dat dit zeker geen onschuldig spelletje maar ronduit gevaarlijk is, hoef ik aan de meeste christenen hopelijk niet uit te leggen. Je weet echt niet wat je overhoop haalt, kinderen weten dat al helemaal niet en zien het voornamelijk als heel spannend.

“…De satan doet zich voor als een engel van het licht, 2 Korinthe 11:14

donttrythisathome

De (christelijke) middelbare school van een van mijn kinderen stuurt zojuist een email met de volgende inhoud:

Beste ouders(s)/verzorger(s),

De laatste dagen horen wij dat leerlingen zich bezig houden met het oproepen van geesten. Het
zogenoemde ‘ Charlie Charlie Challenge ‘, ofwel ‘potlood/glaasje draaien’ is momenteel een hit op YouTube.

Vanzelfsprekend staan wij dit soort activiteiten niet toe op school. Wanneer wij zien dat
leerlingen zich hiermee bezig houden, dan zullen wij hen hierop aanspreken, met hen in gesprek gaan hierover en contact opnemen met de
ouders. Wij adviseren u dit onderwerp en het standpunt van de school met uw kind te bespreken.

Indien u vragen heeft over de inhoud van deze brief, dan kunt u contact opnemen met de leerjaarcoördinator van uw kind (tel nr. verwijderd)

En zonet nog een mail hierover ontvangen van de school waar mijn vrouw werkt.

Niets nieuws onder de zon zoals ik eerder zei. In de jaren ’80 zat ik op een Katholieke middelbare school, en daar was een leraar die glaasje draaien besproken gepromoot en gepraktiseerd had onder zijn leerlingen, als zijnde een” semi-wetenschappelijke onderzoeksmethode”. Toen mijn  ouders dit vernamen, hebben ze gelijk de directeur ingelicht, wat de bewuste leraar destijds een flinke reprimande heeft opgeleverd.

Anno 2015 probeert satan het ook op deze om talloze jonge levens binnen te dringen, met behulp van iets wat zo onschuldig maar toch wel spannend lijkt. Probeer het niet, het kan allerlei negatieve effecten opleveren zoals daar zijn slapeloosheid, angstaanvallen, zelfmoordneigingen, bezetenheid. Als je dit toch doet, open je een poort voor het rijk van duisternis. En die krijg je niet zomaar dicht. Wie zijn vingers brandt…

Trefwoorden: bezeten ,  boze geesten , demonen

Teken van de tijd, dat zeer zeker.

Opwekking 2015 beleefd

Dit jaar voor de 2e keer meegemaakt, de conferentie tijdens Pinksteren in Biddinghuizen, die elk jaar door Stichting Opwekking wordt georganiseerd. Dit jaar was de 45e keer heb ik vernomen.  Wat mij in het algemeen (wederom) opviel was de goede sfeer, ik kan wel zeggen harmonie die er was.

hoofdveld@opwekking2015
hoofdveld@opwekking2015

In de eerste plaats op de camping, waar ik een groot deel van mijn tijd heb doorgebracht. De plekken zijn nogal krap bemeten, geen elektriciteit voorhanden, en het sanitair was over het algemeen niet erg schoon. (sorry sopshoppers, niet jullie schuld ;-) ). Vaak moest je in de rij voor de WC, met name de dames, de heren hebben het op dit punt wat makkelijker gehad. Ook in de rij voor de kraan om water te tappen. Dit soort ongemakken zou op een normale camping zeker voor protest zorgen. Maar wat wil je ook; ruim 20.000 kampeerders heb ik vernomen! Dat vergt nogal wat. Ik heb geen onvertogen woord gehoord. De politie die patrouilleerde had dan ook weinig meer omhanden (wat ik er van gezien heb) dan alles gade te slaan en wat rond te fietsen en her en daar een praatje te maken. Veel gezinnen met jonge kinderen, maar ook veel tieners en ouder. Waar kinderen bij elkaar zijn wordt gespeeld. Zo ook bij ons op het veld, tussen en tegen de tenten knalden de ballen heen en weer op een gegeven moment. Tot een man vriendelijk kwam vragen of het wat minder kon., er lagen kinderen te slapen.  Geen probleem, de kinderen gingen wat anders doen. Er werden in de struiken complete hutten gebouwd.  Tot ‘s avonds laat waren veel mensen op, in groepjes of gewoon samen, lezen, muziek maken, of volop in gesprek,  aparte sfeer was het.

camping@Opwekking2015
camping@Opwekking2015

In de tweede plaats was er ook op het hoofdterrein niets te merken van enige vorm van frustratie of ongeduld vanwege de drukte en soms lange rijen voor een kop koffie of eetwaar, zoals 1,5 uur voor een patatje.  Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt. Daar ook veel mensen gezien die met elkaar in de Bijbel lazen en met elkaar spraken, gewoon zittend op het gras of op een meegenomen stoel.

Mooi om te ervaren dat dat nog steeds kan in Nederland anno 2015. Dat is voor veel medegelovigen elders al lang een halszaak. We zijn erg bevoorrecht dat wij in West-Europa zijn opgegroeid, en niet in  een land waar geloof je letterlijk alles kan kosten.

kruis@opwekking
Impressie van het hoofdveld bij nacht @Opwekking2015

 

Wat de hoofdsamenkomsten betreft, officieel het meer inhoudelijke deel, voorzover ik er van op de hoogte ben* ben ik eerlijk gezegd veel minder enthousiast. Ik heb zelf een paar diensten in de grote tent bijgewoond, en inhoudelijk vond ik het over het algemeen niet erg sterk. Vaak veel woorden maar weinig Woord, waar de preek van Willem Ouweneel voor mij dan toch een uitzondering op was.  Van de samenkomsten die ik gemist heb, heb ik wel het een en ander opgevangen. Wat me opviel was het proclameren van zaken zoals het bidden voor en proclameren over Nederland. Er was zoals ik het zie, te veel aandacht voor personen, zoals een scheidend directeur die met pensioen gaat, en tijdens een dienst wordt “vrijgezet”. Het kwam erg vreemd op me over. Het feit dat er jaarlijks 11 nieuwe, inhoudelijk nou niet allemaal even sterke opwekkingsliederen bijkomen maakt dat je veel onbekende liederen voorbij ziet komen, en mooie oudere liederen dus niet meer of sporadisch zingt. Deze oude nummers raken zo steeds meer achterop. Dat vind ik jammer.

Samenkomst@opwekking2015
samenkomst@opwekking2015

 

Ook een paar seminairs bijgewoond, die me behoorlijk aan het denken hebben gezet. Een ervan van de Stichting Agapè ging over internet. De groei ervan en het gegeven dat internet niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Voor de meest uiteenlopende zaken maken we er gebruik van, op allerlei verschillende apparaten. Prognoses gaan ervan uit dat in 2020 95% van de wereldbevolking in het bezit is van een smartphone, die we vandaag de dag al voor 23 verschillende functies gebruiken.  In minder ontwikkelde gebieden hebben ze nu al snellere toegang tot internet dan wij hier. Oorzaak is dat wij hier een aantal tussenstappen hebben gezet naar het internet. Die slaan zij gewoon over. Geen last van oude infrastructuur met zijn beperkingen. Gelijk een 3G verbinding of veel sneller. Google wordt gebruikt voor het zoeken naar antwoorden op levensvragen. De relatieve anonimiteit van een mobiele verbinding op een smartphone zorgt er ook voor dat mensen zonder belemmeringen kunnen zoeken naar vragen over God. Dat gebeurt ook, veel vaker dan je zou denken. Internet biedt ook in gesloten landen de gelegenheid voor zoekers om informatie over God te vinden.  De kunst zit ‘m er in volgens de spreker, om zo hoog mogelijk in de Google ranking terecht te komen. De meeste mensen kijken niet verder dan de eerste of tweede resultatenpagina. De boodschap: Zorg dat je gevonden wordt. Dat dit resultaat heeft, blijkt uit het volgende. Ik vond het indrukwekkend om te zien, vooral in Google Earth :

Bron: jesus.net

On this page we show you people’s decisions to know Jesus. At this moment, online searchers are making the decision to get to know Jesus Christ. On the KnowingGod websites worldwide, people can read and pray an honest prayer to God. Below this prayer, they can click on the button ‘I prayed this prayer’. After that, we give them options to help them go further and continue their spiritual journey.

You can download a special Google Earth-file which will allow you to see the decisions live on your own computer.

Please pray for these people. Pray that God will guide them further in their relationship with Him.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Kort samengevat was het ondanks de nodige kanttekeningen een geslaagd weekend, al was het alleen maar vanwege de goede en diepgaande gesprekken die we gehad hebben, de verdiepte vriendschappen die een waar Godsgeschenk zijn, en dat ook de jeugd duidelijk volwassener wordt in hun geloof. Ze zaten op hete kolen als ze te laat dreigden te komen voor hun samenkomst…kom daar nog eens om tegenwoordig :-)

Groot gemis, en dat wil ik wel benadrukken, was het gebrek aan aandacht voor de tekenen van de eindtijd waarin wij leven, Bijbelse profetie, en de vervolgde kerk. En het belang van een persoonlijke relatie met de levende Heer in deze tijd, bijvoorbeeld: hoe blijf je staande?  Zeker vanaf de hoofdpodia heb ik daar weinig van vernomen*. Er waren elders op het terrein wel stands van allerlei organisaties en stichtingen die je aan deze zaken kunt relateren, maar dat was dan ook alles. Ik heb veel de Naam Jezus gehoord, maar Zijn Titels “Here” en “Christus” veel minder. Wat Hij vandaag doet kwam ook niet zo uit de verf. Dat zijn gemiste kansen. Ik realiseer me dat het behoorlijk kritisch kan overkomen allemaal, maar zo heb ik het beleefd.

Dan tot slot het in mijn beleving gênante gezeur over het kopen van boeken, dvd’s en de nog niet sluitende begroting.  Een tip voor de organisatie: vraag aan daggasten een redelijke toegangsprijs, dan kan dat gezeur over de financiën achterwege blijven.  En verder als je zegt op de Heer te vertrouwen, kan dat dus ook op financieel gebied.

*ik ga alles nog terugkijken voor een volledig beeld, maar dat gaat nog wel even duren :)

Super Sized Artificial Object ?Niburu? Nee hoor, een ordinaire lensflare ;-)

In mijn vrije tijd schiet ik graag foto’s. Zoals verderop in dit bericht. De reden dat ik ze plaats is niet om te laten zien hoe goed ik dat wel kan, want dat valt best mee. De reden is de volgende: ik zag enige tijd terug onderstaande filmpjes op YouTubeJe zou er bijna bang van worden :-)

Raad eens wat? Ik heb “het” op foto “in the air” :-) De Lek bij Tienhoven

Maar ook op de grond :-) 27-04-15 - 1
Niburu in het gras? Natuurlijk…. :roll:

De moraal van dit verhaal? Laat je niet gek maken. Een Lensflare maakt nog geen “Super Sized Artificial Object” en dus ook geen “Niburu” ;-) Dat het eindtijd is, is duidelijk, daar heb je geen pixelfoutjes voor nodig :!:
Update: Debunked!
06-05-15 - 1Uit de losse hand geschoten

Aannemen alstublieft

Aannemen alstublieft! (Joh.1) Tot bekering komen is een actie van de mens, gebaseerd op het in hem gelegde geloof. Een kwestie van aanpakken, aanvaarden, aannemen. Aan wie de eerste stap zet, schenkt God nieuw leven in Christus. Hem accepteren als Heer, Verlosser en Hogepriester, betekent: Zijn Woord aannemen en zich daaraan onderwerpen. De apostel Paulus onderschreef dat. Geestelijke mensen, zei hij, zijn gelovigen die het Woord hebben aangenomen en daaraan vasthouden. De boodschap van de Bijbel is dat de mens die het Evangelie heeft gehoord zich dat kan toeëigenen in geloof om vervolgens zijn hemelse positie in te nemen.

“Allen” als misverstand

Bijbelstudie over “Allen”, waarin de betekenis van dit woord uit de Bijbel duidelijk wordt uitgelegd.

τὰ πάντα

Bron: nbc-mp3.nl

Over het dikwijls in de Bijbel gebruikte woord ‘allen’ bestaan nogal wat misverstanden, terwijl dat door de context eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Het Griekse ‘ta panta’ in het Nieuwe Testament, in het Nederlands doorgaans met ‘alle dingen’ vertaald, heeft veelal betrekking op alle geestelijke zegeningen voor alle gelovigen. Het strekt zich niet uit tot degenen die dat niet zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de brief aan de Romeinen. De prediking van het Evangelie komt neer op de uitnodiging: ‘Laat u met God verzoenen.’ Dat kan alleen door de Heere Jezus Christus. Allen die bij Hem behoren, ‘in Christus zijn’, worden eens lichamelijk opgewekt, belooft de Schrift. En zó zal ook het gelovige overblijfsel van Israël behouden worden. Niet iedereen die ooit door het vlees bij dat volk heeft behoord, maar degenen die de Messias zullen aannemen. Dat God ooit alles in allen zal zijn, betreft ook louter degenen die door Christus deel kregen aan de nieuwe schepping. Daarbij behoren niet allen die als afstammelingen van Adam zijn gestorven. In Gods ogen is dat nu al met heel de mensheid het geval.

“Opdat Hij alle dingen vervullen zou.”

Een uitgebreide studie van 80 minuten, Mp3 – A564 – ‘Allen’ als misverstand) Hieronder te beluisteren.

 

 

Fundamentele geloofsvragen

Recent kwam ik deze website tegen: Het calvinisme en de Bijbel. Deze site is de neerslag van een boek wat geschreven is om degenen die in het calvinistische denken zijn vastgeroest een Bijbelse handreiking te doen. Lees achtergrond Het behandelt misverstanden die met name in protestantse en gereformeerde hoek al heel lang worden verkondigd. Je zou het ook fundamentele geloofsvragen kunnen noemen.

Johannes Calvijn

Vragen, die zolang er christenen zijn, al voor onzekerheid, verwarring en verdeeldheid zorgen, zoals bijvoorbeeld

 • Hoe zit het met de onmacht van de mens?
 • “Hoe zit het met verharding?”
 • “Voor wie is Christus gestorven?”
 • “Uitverkiezing”
 • “Is geloof een gave?”
 • “Geloof en bekering”
 • “Zekerheid van behoud
 • Gods soevereiniteit en de wil van de mens

Dit boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken en een appendix. Het is een uitgebreid werk van 300 pagina’s

Downloaden van het hele boek, of per hoofdstuk, kan zowel in .doc als .pdf via bovengenoemde site. Voor de prijs, €0,- om precies te zijn, hoef je het in ieder geval niet te laten liggen. Ik ga het zelf asap helemaal lezen.

Het is opmerkelijk dat meerdere leerstellingen van het calvinisme vandaag de dag nog steeds geleerd worden in kringen waar je dat helemaal niet zou verwachten.

Sterven en dan?

Bron en credits

Houdt de mens op te bestaan bij de dood?

Roy Davison

Waarom bespreken wij deze vraag?

Bepaalde mensen die ijverig langs de huizen gaan om hun leer te verkondigen, beweren dat de mens niet meer bestaat wanneer zijn lichaam sterft.

Uit een opiniepeiling in Vlaanderen is ook gebleken dat ongeveer de helft van Rooms-Katholieken niet in een hiernamaals gelooft!

Definitie van de vraag

A. “De mens”

 1. In de Heilige Schrift is er sprake van een uiterlijke en een innerlijke mens. “Al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd” (2 Korintiërs 4:16). “De oude mens aflegt, die ten verderve gaat … de nieuwe mens aandoet, die naar [de wil van] God geschapen is in waarachtige gerechtigheid en heiligheid” (Efeziërs 4:21). (Zie ook Ef. 3:16; Kol. 3:9-11; 1 Petrus 3:4.)
 2. De mens heeft een geest, een ziel en een lichaam. “En Hij, de God des vredes, heilige u geheel en al, en geheel uw geest, ziel en lichaam moge bij de komst van onze Here Jezus Christus blijken in allen dele onberispelijk bewaard te blijven” (1 Tessalonicenzen 5:23).
 3. De uiterlijke mens (het lichaam) “die ten verderve gaat” wordt bij de dood ontbonden. Dit is duidelijk voor iedereen.
 4. De vraag echter is: Blijft de ziel of de geest van de mens bestaan na de dood?

B. “De dood”

 1. In de Schrift is er sprake van verschillende soorten dood, o.a. de tweede dood (Openbaring 2:11) en de dood in zonde (Efeziërs 2:1).
 2. Met deze vraag bedoelen wij de dood van het stoffelijk lichaam van de mens. “Want gelijk het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder werken dood” (Jakobus 2:26).

Bron van inlichtingen omtrent deze vraag

Op basis van wetenschappelijke waarnemingen is het niet mogelijk deze vraag te beantwoorden. Dit maakt Salomo duidelijk in Prediker 3:18-21 waar hij de vraag stelt: “Wie bemerkt, dat de adem der mensenkinderen opstijgt naar boven en dat de adem der dieren neerdaalt naar beneden in de aarde?” Dit is niet iets dat wij kunnen bemerken of zien zoals wij stoffelijke feiten kunnen waarnemen. Uitgaande van alles wat wij kunnen zien en waarnemen is de mens niet anders dan de dieren en sterven de mensen op de zelfde wijze als de dieren.

Er bestaat echter een andere bron van kennis: openbaring van God. Door goddelijke inspiratie geeft Salomo in Prediker 12:7 het antwoord op zijn eigen vraag. “En het stof wederkeert tot de aarde, zoals het geweest is, en de geest wederkeert tot God, die hem geschonken heeft.”

Het antwoord op de vraag: Houdt de mens op te bestaan bij de dood, vinden wij in de Heilige Schrift waar God openbaart wat de mens na zijn dood zal meemaken.

Lees meer